Hogyan aprítsunk hagymát?
A hagyma aprítása örökös kín és szenvedés, ha nem ismerjük a megfelelő fortélyokat. Szenvedtem vele én is nagyon sokat, egészen addig, amíg a kezembe nem került Gordon Ramsay kezdőknek szóló szakácskönyve, ezért úgy gondoltam megosztom veletek is, mert nekem bevált. Sokkal kevésbé "ríkat meg" a hagyma :)
1. A hagymát hosszában félbe vágjuk. A héját eltávolítjuk, amíg elérünk a fényes belső rétegekig, de a gyökérrészt egyben hagyjuk, különben a hagyma levet ereszt, mi pedig könnyezni fogunk.
2. A hagyma természetes bordázatát követve hosszában függőlegesen és párhuzamosan bevagdossuk, de a gyökérrészt ne vágjuk át.
3. A hagymát szorosan fogjuk, és vízszintesen két helyen bevágjuk - a gyökérrészt ismét nem vágjuk át.
4. Ezután a hagymát, mint egy teniszlabdát, begörbített mutató-, közép- és gyűrűsujjunkkal leszorítjuk, hüvelyk- és kisujjunkkal pedig összefogjuk. Középső ujjunk álljon valamivel előrébb, az első ujjperc szolgáljon támasztékként, ami vezeti a beirdalásra merőleges vágómozdulatokat, melyekkel egyenletesen apró kockákra váhjuk a hagymát. Ahogy haladunk, ujjainkkal apró "lépéseket" teszünk a gyökérrész irányába.
5. Ha ügyesek vagyunk, apró, egyforma méretű kockákra vágott hagymát kapunk. A megmaradt gyökérrészt tovább apríthatjuk, vagy felhasználhatjuk leves készítéséhez.
|